Vaše dete odbija da jede povrće ili voće? Nemojte odustati, probajte neki od sledećih trikova

Ishrana dece je jedna od glavnih preokupacija roditelja, pogotovo kad su deca mala. Bilo bi dobro da u ranom detinjstvu razviju ukuse i steknu zdrave navike u ishrani za ceo život. Prema pisanju britanskog Independenta, u ovogodišnjoj anketi roditelja dece do 10 godina u Velikoj Britaniji čak 41 odsto njih je priznalo da su odustali od nuđenja zelenog povrća svojoj deci.

Petak, 24.08.2018.

11:47

Izvor: Super žena

Vaše dete odbija da jede povrće ili voće? Nemojte odustati, probajte neki od sledećih trikova

Podeli:

Da ne biste i vi popustili u svojoj roditeljskoj misiji, evo nekih trikova koji bi vam mogli pomoći – naravno, u kombinaciji sa doslednošću i upornošću.

Učinite hranu zabavnom

Napravite "likove" od voća i povrća. Svrha je da dete zdravu hranu počne da povezuje sa zabavom, da ga to raduje i da počne samo da smišlja "uloge" za voće i povrće.

Dajte detetu dobar primer

Dete oponaša ljude oko sebe, oni mu služe kao primer. Dakle, dete neće jesti voće i povrće ako ne vidi da njegovi roditelji to rade. Kad u svojoj okolini ne viđa voće i povrće, logično je da ga neće hteti u svom obroku. Deca traže hranu koja im je poznata, a ako nisu okružena zdravom hranom, neće je uopšte uzimati u obzir.

Uključite decu u nabavku hrane

Deca su više zainteresovana za obrok ako su uključena u nabavku namirnica, zato ih povedite sa sobom u prodavnicu. Dopustite im da odaberu dve-tri stvari po svojoj volji za obrok koji pripremate. Ako imate mogućnosti, zasadite biljku o kojoj će dete samostalno da brineti. Ponos i uzbuđenje koje će osetiti kad ubere plod sigurno će se odraziti na njegovo doživljavanje voća i povrća.

Uvedite pravilo jednog zalogaja

Čuli ste verovatno za naučno dokazanu činjenicu da dete mora da proba neku namirnicu 8 do 10 puta da bi je prihvatilo. Pravilo jednog zalogaja nalaže da dete pojede samo jedan zalogaj nepoznate hrane, što treba jednostavno da ispregovarate. Naoružajte se strpljenjem i budite uporni u davanju te namirnice. Nemojte da terate dete da pojede sve, to je kontraproduktivno.

Nagradite dobro ponašanje

Mudra taktika je nagraditi dete jer je pojelo neku namirnicu ili obrok, a ne kazniti ga kad to ne uradi. Nagrađivanje deteta jer je, na primer, probalo dva zalogaja hrane koju inače odbija stvara pozitivnu asocijaciju na hranu.

*ALT

Dajte deci da spremaju obrok

Postoje recepti za decu koji su dovoljno maštoviti da im privuku pažnju i ujedno dovoljno jednostavni da ih deca samostalno mogu spremiti. Uz vaš nadzor dajte im da to rade i tako će se zainteresovati za različito voće i povrće, njihovu boju, oblik, teksturu i na kraju ukus.

Uzmite u obzir ono što je deci važno

Ne očekujte da deca imaju isti sistem vrednosti i strahove kao vi. Ona se ne boje bolesti i još ne mogu da shvate koliko je zdravlje važno. Međutim, hteli bi da budu jači i veći i ta ograničenja i te kako osećaju. Zato više efekta ima da kažete deci da će da porastu od brokolija, nego da mu objašnjavate da je on zdrav.

Ponudite im šaren obrok

Deca vole boje, pa će im privlačniji biti tanjir na kom je voće različitih boja. Iskoristite to da im ponudite više vrsta povrća. Takođe, deca za razliku od odraslih više vole čiste ukuse, pa će pre jesti pirinač i grašak odvojeno.

Pokušajte s drugačijom teksturom

Deca su osetljiva na teksturu hrane. Ako ne želi da jede kuvanu šargarepu, ne znači da neće hteti sirovu. U nekim slučajevima uzrok odbijanja hrane nije ukus nego tekstura, pa ne odustajte od važnih namirnica

Aranžirajte hranu na tanjiru

Mi odrasli smo navikli da serviramo hranu u centru tanjira, ali ste sigurno primetili da to deci nije po volji, pa hranu često premeštaju. Opominjemo ih da se hranom ne treba igrati i slično. Prihvatite igru i složite na tanjiru različite uzorke, srca, krugove i slično kako biste zainteresovali dete. Može biti uspešna taktika da ne baš omiljeno povrće povežete s namirnicom koju dete voli, sa sirom, slaninom ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare