Svako veče drama, jer dete odbija da spava – kako mu pomoći?

Onog trenutka kada dete krene bolja da spava i lakše se uspavljuje mislite da ste rešili najveću muku, međutim kako raste sve više se suočavate sa dramama pre odlaska na spavanje zbog njegovog odbijanja.

Roditeljstvo | yumama |
Podeli
Foto: Nick Fedirko/shutterstock
Foto: Nick Fedirko/shutterstock

Ako već gubite strpljenje i mislite da ćete strogoćom naterati dete da zaspi, zaustavite se, upravo takva reakcija može da napravi više štete nego koristi, upozorili su dečiji psiholozi.

Ukoliko su ovo vaše rečenice, počnite da ih izbegavate, a psiholozi su vam dali bolju alternativu:

Ako ne prestaneš da plačeš, otići ću - umesto toga recite mu da ga nećete ostaviti jer i kada niste sa njim u sobi i dalje ste tu u stanu i pazite na njega.
Izlazim sada i ne vraćam se u sobu. Spavaj! - radije mu recite da sada izlazite iz sobe, ali da ćete se vratiti kada zaspi da ga poljubite i pokrijete.
Joj! Svako veče ista priča, prestani sa ovakvim ponašanjem - ako dete ima problem da zaspi, popričajte sa njim i vidite šta bi mu prijalo da zajedno uradite kako bi lakše zaspao.
Prestani plakati i dobićeš palačinke ujutru - nikada nemojte da ucenjujete dete, to je instant i skroz pogrešno rešenje.

Deca uglavnim imaju strahove zbog čega često ne vole sami da ostanu u sobi pre nego što utonu u san. Ako pokušate da umirite dete i pročitate zajedno neku knjigu ili popričate pred spavanje i sami ćete shvatiti koliko će brzo i bez problema da utone u san.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 11 sledeca idi na stranu