Loše raspoloženje oca utiče na intelektualni razvoj deteta, upozoravaju psiholozi

Otac koji nije raspoložen, koji je sve vreme mrzovoljan i ne ume da kontroliše emocije loše utiče na psihičko stanje deteta.

Roditeljstvo | index.hr/superžena |
Podeli
Foto:Julija Sulkovska/Shutterstock
Foto:Julija Sulkovska/Shutterstock

Naučnici sa univerziteta "Michigan State" (MSU) sproveli su novu studiju na pomenutu temu, a njihovi rezultati ne samo da naglašavaju važnost uloge oca u životu deteta, već su dokazali da ukupno mentalno stanje i raspoloženje oca imaju uticaj na psihićko stanje deteta.

U studiji su istraživači prikupili podatke od oko 730 porodica koje su učestvovale u istraživanju "Early Head Start" programa širom sveta. Istraživači su svoju pažnju usmerili na dejstvo roditeljskog stresa i mentalnih zdravstvenih problema, poput depresije i anksioznosti, na njihovu decu.

Rezultati su pokazali da njihovo loše stanje negativno utiče na razvoj psihičkih sposobnosti kod dece i to u kasnom razvojnom periodu.

Jedno od zapanjujućih otkrića ove studije je da očevo mentalno zdravlje ima direktan uticaj na detetove socijalne veštine (kao što su samokontrola i kolektivni rad) u trenutku kada dete dođe do petog razreda osnovne škole. Zapravo, depresija oca tokom detinjstva ima više uticaja na razvoj detetovih društvenih veština nego majčina depresija ili anksioznost.

Studija je, takođe, pokazala da očeva stresna raspoloženja, povezana sa roditeljstvom, loše utiču na kognitivni i lingvistički razvoj dece starosti od dve do tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu