Studija otkriva: Ove dve aktivnosti mogu vam pomoći u podizanju pametnije dece

Roditelji koji žele da odgajaju pametniju decu trebalo bi da ih upišu u organizovani sport i podstaknu na čitanje, sugeriše nova studija.

Roditeljstvo | index.hr |
Podeli
Foto: Shutterstock/matimix
Foto: Shutterstock/matimix

Neuronaučnici sa Univerziteta istočne Finske su dve godine proučavali 504 dece uzrasta od 6 do 9 godina. Deca koja su provodila više vremena čitajući i igrajući timske sportove razvila su bolje veštine razmišljanja od onih koji su se fokusirali na druge aktivnosti, kažu istraživači.

Najbolje rezultate postigla su deca koja su spojila sport i čitanje sa zdravom ishranom, koja se definiše kao tradicionalna nordijska ishrana koja uključuje niskomasne mlečne proizvode i malo crvenog ili prerađenog mesa.

Ističe se jedan deo nalaza studije, a to je sugestija da strukturisana fizička aktivnost, kao što je organizovani sport, može poboljšati kognitivne veštine dece. Ovo otkriće se zasniva na prošlim istraživanjima koja su pokazala jasnu vezu između povećane fizičke aktivnosti i poboljšane funkcije mozga, uključujući pamćenje i sposobnost učenja.

Deca koja se bave sportom često imaju veće samopoštovanje i nižu stopu anksioznosti i depresije od svojih vršnjaka, prema Nacionalnim institutima za zdravlje. Timski sportovi pružaju podsticaj mentalnom zdravlju jer kombinuju fizičku aktivnost sa društvenim razvojem.

Međutim, stručnjaci često preporučuju zdravu mešavinu strukturisane i nestrukturirane igre za decu: prva može da obezbedi ciljanije učenje, dok druga može pomoći u podsticanju kreativnosti i samomotivacije.

Knjige protiv video igrica

Čitanje iz zadovoljstva povezano je sa boljim mentalnim zdravljem, kreativnošću i veštinama rasuđivanja kod dece, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kembridž sprovedeno ranije ove godine.

Deca koja provode više vremena čitajući postižu bolje rezultate na kognitivnim testovima od dece koja to vreme zamenjuju vremenom ispred ekrana, prema prethodnim studijama iz Dečje bolnice u Sinsinatiju.

Međutim, prema Američkom psihološkom udruženju, video igre takođe nude neke koristi za razvoj dece – jačaju pamćenje, prostornu svest i, kada se igraju u timu, jačaju socijalne veštine. Ali taj kognitivni razvoj zasenjuje igranje bez nadzora. Tada deca pokazuju toksično i uznemirujuće ponašanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 10 sledeca idi na stranu