Zašto ne bi trebalo da koristite izgrebani tiganj: Posle ovoga ćete ga baciti

Sigurno u kuhinji imate omiljen i pouzdan tiganj koji koristite gotovo uvek uprkos tome što je delimično izgreban i uništen. Možda mislite da je to bezazleno, ali doktori upozoravaju da to može naštetiti vašem zdravlju i čak vas dovesti u opasnost od raka.

Saveti | klix.ba |
Podeli
Foto: New Africa/Shutterstock
Foto: New Africa/Shutterstock

Doktorka Poonam Desai objavila je snimak na kojem objašnjava zbog čega brzo baca svoje izgrebane tiganje. Rekla je pritom da ne koristi tiganje sa neprijanjajućim slojem koji su zadržali ogrebotine, jer mogu da ostave milione mikroplastike u našoj hrani.

Mikroplastika predstavlja sitne plastične čestice veličine manje od pet milimetara i često nevidljive golim okom. Mogu nastati kao rezultat razgradnje veće plastike, ali su takođe prisutne u odeći i kućnim proizvodima. Mogu uzrokovati i hormonsku neravnotežu, probleme s plodnošću, pa čak i povećati rizik od tumora. Nazivaju ih "endokrini disruptori".

Endokrini sistem je mreža žlezda i organa smeštenih u našem telu i odgovoran je za regulaciju niza telesnih funkcija kroz oslobađanje hormona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu