Praktični saveti

Saveti koji će vam olakšati kuvanje, a zbog kojih će jela biti daleko ukusnija

Razlika u pripremi i ukusu jela je u malim stvarima - samo jednom sastojku ili promeni kuhinjskog posuđa koje koristite.

Nedelja, 03.12.2023.

10:14

Izvor: Jutarnji.hr

Saveti koji će vam olakšati kuvanje, a zbog kojih će jela biti daleko ukusnija
Foto: Just Life/Shutterstock

Podeli:

Prema istraživanjima, prosečno nedeljno provodimo oko 6 i po sati kuvajući. Međutim, ta ista istraživanja pokazuju da tek svaka treća osoba i uživa dok kuva. Razloga za to je, naravno više, ali najčešće onaj da nismo zadovoljni jelom ili, pak, da nas muči sam proces pripreme namirnica. Kako bismo olakšali sebi, tu je nekoliko dobrih saveta.

Uvek savršena testenina

Za kuvanje testenine, savetuje portal Bright Side, koristite lonac zapremnine 6 litara. U njega sipajte vode da prekrije 3/4 lonca kako testenina ne bi bila lepljiva i prekuvana. Ako služite testeninu s umakom, u vodu nikako nemojte dodavati ulje jer će ono prekriti testeninu i umak neće moći da upije. Najvažnije kod kuvanja testenine koju ćete služiti s umakom je da je uvek kuvate oko 2 minuta manje nego što piše u uputstvu na pakovanju, jer će je vreo umak ionako dodatno "skuvati".

Još bolja vruća čokolada

Ako volite poslastice i redovno ih pečete, tada znate da je trik većine onih s čokoladom da se u njih doda porstohvat soli. Isto je i s pripremom vruće čokolade. Da bi bila savršena, dodajte joj so. Uopšte je neće "zasoliti", ali će je i te kako učiniti slađom. Razlog je jednostavan - so tera naše receptore okusa na aktivniji rad, pa se slatki ukus pojačava.

Kremasti sos od paradajza


Začudili biste se koliko ljudi misli da je dovoljno da u lonac istresu pasirani paradajz, zagreju je i serviraju uz, na primer, kuvanu junetinu. Međutim, priprema pravog "paradajz sosa" nije puno komplikovanija od toga. Sve što je potrebno je da na maslinovom ulju na laganoj vatri popržite očišćeni luk prerezan na pola dok se ne zacrni s jedne strane, dodate paradajz (pasirani, u tubi ili sveži, kad mu je sezona) i na pari kuvati oko 20-ak minuta. Kad se dovoljno redukuje, dodajte maslac koji će neutralizovati kiselost paradajza, a sos učiniti nežnim, svilenkastim i kremastim.

Savršeno začinjeno pohovano meso

Mnogima se dogodi da već posoljeno meso nakon pohovanja moraju opet posoliti. To se najčešće događa jer solimo u pogrešno vreme. Zato nije na odmet da spomenemo kada se zapravo soli meso koje ćemo pohovati. Dakle, namirnice za pohovanje solite tik pre paniranja ili jače posolite jaja kroz koja provlačite namirnicu za paniranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare