Jedan predmet u kuhinji nikad ne perete, a ne znate koliko je to opasno

Sigurno većina domaćica i ne pomišlja da jedna bezazlena stvar u kuhinji koju svakodnevno upotrebljavamo može biti tako opasna.

Saveti | Avaz.ba |
Podeli
Foto: brizmaker/Shutterstock
Foto: brizmaker/Shutterstock

Kada čistimo kuhinju, retko kada pomislimo na teglice sa začinima. Pazimo da uvek temeljno operemo sve što upotrebljavamo; od sitnog posuđa do šerpi, tacni, dasaka; ali bočice sa začinima peremo retko ili nikada, prenosi City magazin, zbog čega stručnjaci upozoravaju na infekciju salmonelom.

Za potrebe istraživanja objavljenog u Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih da pripremaju identične ćureće pljeskavice u kuhinjama različitih veličina. Neki su kuvali u malim kuhinjama kakve imamo u našim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U mlevenu ćuretinu je prethodno ubrizgana hemikalija koja deluje slično onome što bi salmonela uradila kada kontaminira površinu ili prostor.

Nakon kuvanja, uzeti su uzorci iz kuhinja kako bi se proverilo prisustvo salmonele. Objekti s daleko najvećom učestalošću kontaminacije bile su teglice za začine.

Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih, odnosno njih 48. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto posuda za deterdžente, dok ostali predmeti uopšte nisu bili kontaminirani.

Dr Donald Šafner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi kada kuvaju u svojim domovima zaborave da obrišu teglice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo istraživanje je pokazalo da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana i toga treba da budemo svesni prilikom kuvanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu