Uređenje doma

Stvari koje nikako ne bi trebalo stavljati u veš-mašinu

Koliko god da vam je lakše, neke stvari ne bi trebalo da stavljate u veš mašinu jer iz nje neće izaći u istom obliku u kojem ste ih ostavili.

Ponedeljak, 29.01.2018.

18:00

Izvor: Super žena

Stvari koje nikako ne bi trebalo stavljati u veš-mašinu
foto: thinkstock

Podeli:

Odeća za vežbanje

Odeću za vežbanje, kao i ostalu opremu koju koristite pri vežbanju (zaštitne rukavice, znojnice i slično) potrebno je prati u zaštitnim vrećicama kako bi se ti zaprljani predmeti koji su upili znoj, a neretko i neugodnog mirisa, odvojili od ostalog rublja. Odeću za vežbanje takođe je najbolje sušiti na vazduhu.

Patike

Ne smeju se sve patike prati u veš mašini, ali one koje su tome sklone perite na temperaturi ne višoj od 40 stepeni, naravno, u zaštitnoj vrećici. Pre nego ih stavite u zaštitnu vrećicu isperite ih sapunom i vodom kako biste uklonili ostatke zemlje, blata i slično. Ako vaša mašina ima tu mogućnost, isključite centrifugu kada perete patike. I pazite da veš mašinu što bolje napunite kako patike ne bi lupale po njoj dok se peru.

Grudnjaci i fino donje rublje

Stavljanjem grudnjaka u vrećicu sprečićete višestruku nevolju: mogućnost da vam žica iz grudnjaka upadne u bubanj mašine, da vam kukica pranja zapne za neki odevni predmet i da se grudnjak ne istroši prerano. Pre nego što ga stavite u zaštitnu vrećicu svakako pričvrstite kukice grudnjaka. U zaštitnim vrećicama perite i drugo donje rublje od osetljivijih materijala, perite ga na manjim temperaturama i s deterdžentom za osetljivo rublje.

Majice sa aplikacijama

Kada perete majice sa aplikacijama ili nekim dodacima na majici (kamenčići, veći cirkoni...) postoji opasnost da će koji kamenčić otpasti i zapeti u bubnju mašine ili oštetiti neki drugi predmet. Zato majice s aplikacijama uvek perite s unutrašnje strane i u zaštitnim vrećicama. Ukoliko koji kamenčić i otpadne ostaće u vrećici, lakše ćete ga naći i, ako je moguće, ponovno staviti na majicu. Ovakve odevne komade takođe perite sa slabom centrifugom i na temperaturi od 30 ili 40 stepeni.

Plišane igračke

Pre nego što plišanu igračku stavite na pranje proverite da li možete da je perete u mašini za veš. Ako sme, uvek je perite na nižoj temperaturi i sa slabom centrifugom. Preporučuje se da u jednu vrećicu stavite jednu igračku, ne više, prvenstveno zbog toga da boja s jedne igračke ne pređe na drugu. Plišane igračke koje na sebi imaju delove od kože ne bi trebalo prati u veš mašini, piše "Zadovoljna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare