Uskoro će prvi sneg, evo kako da pripremite svoj dom za jaku zimu

Možda to ne smatrate nužnim i važnim, ali priprema vašeg doma za zimu je neizbežna, ako ne želite da osetite mraz i brojne poteškoće koje mogu uslediti zbog hladnijih dana.

Uređenje doma | Večernji.hr |
Podeli
Foto: Hananeko_Studio/Shutterstock
Foto: Hananeko_Studio/Shutterstock

Izolujte cevi

Svaka izložena cev koja se proteže duž zida ili se nalazi u negrejanom prostoru, potencijalna je opasnost. Voda iznutra može da se zamrzne i uzrokuje pucanje cevi, kada temperature padnu ispod nule. Lako ih možete zaštititi izolacijom cevi, koju možete nabaviti u gvožđari i izgleda kao veliki komad konopca sa prorezom. Isecite ga tako da odgovara dužini cevi, zamotajte ga okolo, a zatim pričvrstite lepljivom trakom, ako je potrebno.

Pregledajte grane drveća

Istražite svoju okolinu i urgirajte ako u blizini kuće, garaže, prilaza, dalekovoda pronađete velike grane. One se lako mogu srušiti i uzrokovati veliku štetu. Trljanje grana jedna o drugu takođe može dovesti do lomljenja.

Očistite cevovode

Ako su oni začepljeni lišćem, ostaci se mogu smrznuti u veliku, ledenu masu, koja bi mogla da vam ošteti krov. Uzmite visoke merdevine, radne rukavice i očistite ostatke kako bi omogućili vodi da teče.

Sprečite zamrzavanje brava na ulaznim vratima

Ako ste ikada imali sličan problem ili živite u oblasti izuzetno hladne klime, poprskajte malo grafitnog lubrikanta u prahu na svaku bravu na vratima, zatim okrenite ključ u bravi. Prašak podmazuje igle unutar brave, kako bi se sprečilo lepljenje. To je dovoljno da učinite jednom godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu