Šta je danas plus-sajz i ko nameće ideale lepote: "Nije lako, borba je svakodnevna" VIDEO

Nedavno je svet dobio prvu plus-sajz misicu u istoriji, Džejn Garet, mis Nepala, što je pokrenulo polemiku na društvenim mrežama i u svetu - da li bi žene s viškom kilograma trebalo da učestvuju u izborima za lepotu i ko određuje standarde lepote?

Zdrav duh | Super žena |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Gošća "Jutra" na televiziji Prva bila je pevačica Bojana Stamenov, koja je i sama dugo vodila borbu s viškom kilograma, pa je dala svoj sud na ovu temu.

"Nije lako izboriti se osudama"

"Pratim plus-sajz scenu, najviše možda zbog garderobe... Pitanje je šta je plus-sajz, mada, ja sada spadam u tu kategoriju jer mogu da uđem u te konfekcijske brojeve. Nijednoj osobi koja prevazilazi te standarde, koje ne znam ko postavlja, nije uopšte lako. Svakodnevno je borba s komentarima, s mišljenjima... Hospitalizovana sam bila zbog nekih pregleda i provela sam vreme sa plus-sajz ženama, te primetila da su osobe s viškom kilograma tužne, povučene, introvertne, same sebe osuđuju, a to ne bi trebalo da rade. Ja sam imala sreću da uvek idem podignute glave; nisam imala problem s kilažom sve dok nije došlo do zdravstvenog problema. Bilo mi je neprijatno kad sednem u avion, pa moram da tražim dodatak za vezivanje pojasa (onaj za trudnice)... Nije lako", otkrila je Bojana svoje iskustvo te dodala da je samopouzdanje najvažnije i da ono potiče iz kuće, a njoj ga nikada nije nedostajalo.

"I naše su i bake i mame bile i ovakve i onakve, i s viškom kilograma i bez, pa uspele da se izbore za sve nas da idemo dalje", poručila je pevačica.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ko nam nameće šta je lepo - zdrav razum, modna industrija ili društvo?

"Plus-sajz je nešto što konfekcija i modna industrija određuje po veličinama i znatno je prihvatljivije biti 'malo veći', ali to je problem koji utiče na psihološko stanje svake žene i s tim mora da se izbori svaka osoba. Ali ako se društvo potrudi, može biti bolje", smatra psihoterapeutkinja Biljana Ćulafić.

"I muškarci koji imaju višak kilograma imaju problem sa samopouzdanjem, ali manje se priča o tome... Jedno je ono što mi vidimo, a drugo ono kroz šta ti ljudi prolaze. Još uvek postoji neki trend mršavosti - ja vidim po mojim klijentima koji nisu gojazni; imaju neki višak kilograma, a već se osećaju kao gojazni. Žene su više meta", smatra doktorka, koja je za kraj imala važnu poruku.

"Dame treba da se opuste, nema veze da li imaju višak kilograma ili ne, jer muškarci to ne vide. Oni vide energiju kojom zračimo."

Detaljnije pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu