Greške koje mnogi prave: Ovo su dve najgore poze za spavanje

Ako se nakon 7 ili 8 sati sna osećate umorno i pospano, a nakon spavanja vas boli glava i mišići, vreme je za promene.

Zdravlje žene | zadovoljna.dnevnik.hr |
Podeli

1. Spavanje na trbuhu

Iako vam se možda čini da u ovom položaju istežete telo i leđa, zapravo spavanje na trbuhu ima potpuno suprotan efekt koji ćete osetiti ujutru, nakon ustajanja iz kreveta.

"Spavanjem na leđima stvarate pojačani pritisak na prepone i ostale mišiće što može dovesti do zatezanja i bolova u mišićima"

U ovoj pozi vrlo je teško zadržati prirodni i opušteni položaj karlice. Isto tako, na ovaj način stvarate pojačani pritisak na prepone i ostale mišiće trbuha, nogu i ruku što nadražuje nervni sistem organizma i može dovesti do zatezanja i bolova u mišićima.

Slično je i s položajem glave koja je postavljena upotpunosti u stranu, čime su tetive zategnute, živci pritisnuti, što može dovesti do bolova u vratu te neočekivane glavobolje.

2. Položaj fetusa

Iako je reč o položaju spavanja u kojem uživaju mnogi, pokušajte da napraviti male, ali velike promene u spavanju i izbegavajte ga. U položaju fetusa karlica je savijena u oblik slova C što nikako nije prirodno.

Isto tako, u ovom položaju pate i vaša kolena koja, ako su dugo savijena u istom položaju pogoršavaju cirkulaciju te izazivaju bolove u zglobovima.

Isto tako, ova poza spavanja pritiska dijafragmu i time otežava disanje. Pritisak na grudima može izazvati tup bol. Ova poza jedino je dobra i korisna za trudnice jer im smanjuje pritisak na trbuh i olakšava disanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 19 sledeca idi na stranu