Miris otkriva: Možda imate upalu urinarnog trakta?

Ako u toaletu osećate čudne mirise kada piškite - možda imate upalu urinarnog trakta. Ovo je stanje koje drastično više pogađa žene i zato obratite pažnju na vreme i posetite svog lekara.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Do infekcije urinarnog trakta dolazi kada bakterije inficiraju urinarni sistem koji izbacuje mokraću iz organizma - bubrege, bešiku ili mokraćne kanale. Urinarne infekcije najčešće se javljaju kod žena. U proseku svaka druga žena bar jednom u toku svog života dobije urinarnu infekciju.

Veoma je važno da infekciju urinarnog trakta na vreme otkrijete i lečite da ne bi upala otišla i na bubrege.

Simptomi su nekada teški za prepoznati, a nekada očigledni. Ne zatvarajte oči pred problemom.

Miris

"Neobičan miris koji osetite na mestima gde uriniraju mačke. To je najočigledniji znak", kaže za "Womans Healt" dr Šeri Ros.

Mokraća vam liči na limunadu

Bez boje, ali zamućen urin koji prati jak miris je znak neke infekcije. Normal pee should look clear or light yellow, similar to lemonade. Ako urin ima ružičastu ili braonkastu boju moguće da imate bakteriju i potrebno je da se što pre obratite lekaru.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Protiv urinarnih infekcija pomaže ishrana sa manje soli, koncentrovanih belančevina. Treba izbegavati meso, jaja, mlečne proizvode, belo brašno i šećer. Ove namirnice dodatno podstiču upalu i povećavaju kiselost krvi. Sa druge strane, treba konzumirati što više voća, povrća i integralnih žitarica. Savet stručnjaka je i da unosite što veće količine vitamina C.

Peckanje Ako posetite blago peckanje dok mokrite sigurno imate neki urinarni problem. Nisu neuobičajene ni drhtavica i iscrpljenost, pa i prisustvo bola čak i kada se ne mokri. Žene se žale na neugodan pritisak iznad pubične kosti, dok muškarci imaju osećaj punoće u predelu rektuma.

Slab mlaz

Imate stalno nagon da idete u toalet, a iako očekujete mnogo zapravo samo malo piškite?

Siguran znak da je vreme da odnesete mokraću u laboratoriju na analize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 14 sledeca idi na stranu