Zdravlje žene

Ginekolozi objasnili koliko su opasne zimske aktivnosti u trudnoći

Većinu trudnica lekari podstiču da ostanu aktivne, zavisno od njihovih navika koje su prethodile trudnoći. Ne samo da im to potencijalno pomaže da se osećaju bolje već ih vežbanje i aktivnost mogu da pripreme za lakši porođaj.

Subota, 29.01.2022.

08:05

Izvor: index.hr

Ginekolozi objasnili koliko su opasne zimske aktivnosti u trudnoći
Foto: milaphotos/Shutterstock

Podeli:

Naime, ovaj savet se menja zavisno od vrste aktivnosti, a one koje su popularne za vreme zimskih meseci su one oko kojih je potreban oprez. Ako planirate da provedete vikend na snegu s porodicom, sankanje je možda jedna od zabavnih aktivnosti koje ćete poželeti da radite sa svojom starijom decom ili isključivo iz zabave.

Ipak, upravo je to jedna od aktivnosti koja nosi neke rizike.

Možete li se sankati dok ste trudni?

Ginekologinja dr. Lora Šahin je za Romper izjavila da su svaka trudnoća i svaka osoba jedinstveni i da ne postoji jedna smernica koja utiče na svaku osobu i svaku trudnoću.

"Većina trudnica ima nizak rizik od opasnosti i mogu da uživaju u puno aktivnosti i trudnoći i da budu sigurne. Ako neka ima istoriju komplikovanih trudnoća u prošlosti, a lekar i tim su pratli zbog problema s vratom maternice ili krvarenja u trudnoći, verovatno će je savetovati da ne rizikuje s nekim fizičkim aktivnostima".

Dr. Kesia Gater slaže se i kaže da se o svakoj potencijalno napornoj aktivnosti na otvorenom uvek treba dogovoriti sa svojim lekarom, ali sankanje posebno iziskuje oprez.

"Prema Američkom koledžu ginekologa, "trebalo bi izbegavati aktivnosti s visokim rizikom od pada ili traume abdomena tokom trudnoće". Sankanje je veliki rizik za sudar i povrede trbuha", kaže ona. "Trauma abdomena može da uzrokuje abrupciju posteljice – odvajanje posteljice od maternice, dok je fetus još uvek unutar maternice – što može da smrtonosno povrediti i majku i dete",

Promene u ravnoteži za vreme trudnoće

Ne zaboravite da vam je ravnoteža malo narušena kada ste trudni zbog rastućeg stomaha. Gater kaže: "Slomljene kosti, uganuća i istegnuća takođe su potencijalni štetni ishodi".

Dr. Rudolf Probst kaže da su pored sankanja - klizanje, čišćenje snega, saune i hidromasažne kade još neke aktivnosti koje bi trebalo izbegavati tokom trudnoće.

Ako vaše starije dete zaista želi da se sankate zajedno, možda možete da pokušate da sednete na sanke dok vaš partner vuče vas i vaše dete, ili umesto toga, pokušajte jednostavno raditi snežne anđele.

Zimske aktivnosti koje možete raditi tokom trudnoće


Probst naglašava da su šetnje po snegu i, naravno, ispijanje tople čokolade u blizini vatre sigurne zimske aktivnosti u kojima takođe možete da sudelujete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare