Ove namirnice nikako ne smete da jedete na plaži: Čips vodi do dehidratacije...

Ako veći deo dana provodite na vrućini, pod suncem, poslednja stvar koju želite su namirnice koje dovode do dehidracije.

Zdravlje žene | novi.ba |
Podeli
Foto: maxbelchenko/Shutterstock
Foto: maxbelchenko/Shutterstock

Dosta ljudi koji celi dan reše da provedu na plažu sa sobom ponesu hranu. Najčešće se u torbi u tom slučaju nađu sendviči, neke hladne obrok salate i slično, ali nutricionistkinja Kirsten Hikman ističe da nisu baš sve namirnice prikladne za obrok pored mora.

Najgora hrana koju možete da ponesete na plažu je ona koja dehidrira.

"Ako veći deo dana provodite na vrućini, pod suncem, poslednja stvar koju želite su namirnice koje dovode do dehidracije", kaže ona, a zatim otkriva koje namirnice su po njenom mišljenju najgore za nošenje na plažu.

Suhomesnati proizvodi

Ove namirnice su poznate po tome što sadrže dosta natrijuma, zbog toga nutricionistkinja savetuje da ih izbegavate danima kada provodite dosta vremena na suncu. Umesto toga, njen predlog je sendvič sa povrćem koje hidrira organizam, a možete dodati i malo humusa, kako biste uneli i nešto proteina.

Slane grickalice

Uživanje je pojesti neku grickalicu na plaži, pored vode, ali recimo da čips i slični proizvodi nisu najbolji izbor, opet zbog visokog sadržaja soli koji vodi do dehidratacije. Nutricionistkinja Kirsten kaže da je bolje poneti voće ili isečeno sveže povrće, koje možete čak i da umočite u malo humusa.

Pržena hrana

Nimalo iznenađujuće – pržena hrana ima veoma visok sadržaj soli, što pogoršava dehidraciju. Osim toga, posle prženog obroka će vam energija znatno pasti, dodaje nutricionistkinja, pa je vrlo verovatno da ćete na plaži biti pospani i ne baš sjajno raspoloženi.

Slatki napici

Slično kao i so, hrana i napici koji imaju visok sadržaj šećera takođe imaju dehidrirajući efekat na vaše telo. Kada unesete šećer, telo koristi više vode da ga metaboliše, pa ćete češće morati i da mokrite.

Pored toga, ako umesto vode pijete zaslađene napitke, nivo šećera u krvi će brzo porasti, a zatim brzo i pasti, pa ćete biti iscrpljeni tokom dana. Najbolja opcija su zato voda, ali i nezaslađeni hladni čajevi.

Vrući obroci

Ovde se ne radi toliko o zdravlju, već prosto, ako na plažu donesete obrok koji je vruć, do trenutka kada ga jedete će verovatno biti mlak i ne naročito ukusan. Hladne namirnice duže mogu da stoje i svakako će vam više prijati, pa je predlog nutricionistkinje Kirsten da pored mora uživate u hladnim pasta salatama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu