Kafa utiče na hormone i menstruaciju; "Rizik od neplodnosti je veći za 11 odsto"

Šoljom crne kafe započinjemo jutro i radnu nedelju, a mnogi nutricionisti vode polemiku o tome da li je to najzdravija opcija.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: Izabela Magier/Shutterstock
Foto: Izabela Magier/Shutterstock

Poslednje istraživanje koje je bilo usko povezano sa ovom temom pokazalo je da kafa, i te kako, može uticati na ženske hormone, pa i na menstrualni ciklus.

Nutricionistkinja koja se bavi endokrinologijom Holi Dan ističe da kafa nema direktan uticaj na određene hormone, poput estrogena, ali ima važnu ulogu u odgovoru našeg tela na stresne situacije. Upravo su hormoni stresa važni u oslobađanju glukoze u krvotok i pritom pomažu kod ubrzanja otkucaja srca, kao i cirkulacije krvi. Shodno tome, bilo kakva povećana aktivacija hormona stresa ima veliki uticaj na estrogen i progesteron.

"Iako još uvek nije dokazano, stručnjaci sumnjaju da žene koje preteruju s unosom kafe, odnosno kofeina, imaju mnogo veće tegobe tokom PMS-a nego žene koje ne piju toliko kafe", tvrdi nutricionistkinja. Prema njenom mišljenju, potrebno je još naučnih studija kako bi se ovo istraživanje u potpunosti potvrdilo.

Kada je reč o izostanku menstruacije, neredovnoj menstruaciji i dugim ciklusima, trenutno nema dovoljno dokaza koji bi upućivali na to da unos kafe utiče na menstruaciju. Međutim, istraživanje sprovedeno u Evropi pokazalo je da su žene koje piju mnogo kafe imale čak 11 odsto veći rizik od neplodnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu