Ovo bi svaka žena trebalo da zna – kako se menstrualni ciklus menja s godinama

Menstrualni ciklus se s godinama menja, te je u nekim periodima podnošljiv, a u drugim izaziva jake bolobe i nelagodu.

Zdravlje žene | J.V. | Super žena |
Podeli
Foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock
Foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock

S tim u vezi, menstruacijan nije ista u tinejdžerskim godinama, adolescenciji, tridesetima, četrdesetima i pedesetim godinama. U nastavku teksta pročitajte karakteristike menstrualnog ciklusa za gore pomenute periode.

Tinejdžerske godine i adolescencija

Prve menstruacije obično su neredeovne, jer ciklus još nije stabilizovan. Tek u adolscenciji, odnosno, dvadesetim godinama stvari počinju da postaju predvidljive, te znate kad da očekujete menstruaciju. Tada se tokom ciklusa javljaju grčevi, oštri bolovi u predelu reproduktivnih organa, osetljivost dojki...
Ovaj period traje sve do tridesete godine života.

Tridesete godine

U ovom periodu nema puno iznenađenja što se tiče trajanje i jačine samog ciklusa, međutim, postoje male promene. Nema obilnijih krvarenja kao u ranim i kasnim dvadesetima se smanjuju, a jaki grčevi i oštri bolovi popuštaju. Ovo je vreme kada je najlakše da izračunate plodne dane ukoliko planirate trudnoću.

Četrdesete godine

Četrdesete godine su period pred menopauzu. Opet se javlja neredovna menstruacija, ponekad i ciklus izostaje, a nekad traje kraće ili duže.

Pedesete godine

Počinje vreme menopauze, a smatra se da je i zvanično počela ukoliko žena više od 12 meseci nije imala ovulaciju. Vreme plodnih dana se završilo, a promene koje žene osećaju pre početka menopauze su individualne. Kod nekih žena počinju nakon 45. godine, a kod nekih u 50. godinama, a simptomi su talasi vrućine, suvoća vagine, povećava se kilaža zbog poremećaja hormona...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu