Zdravlje žene

Žene češće obolevaju od Alchajmerove bolesti nego muškarci – zašto je to tako?

Brojna istraživanja su pokazala da većina ljudi koja boluje od Alchajmerove bolesti ima 65 ili više godina, a gotovo dve trećine su žene. Kako piše Harvard Health, to znači da je Alchajmerova bolest gotovo dvostruko češća kod žena u odnosu na muškarce. Međutim, zašto je to tako?

Ponedeljak, 27.03.2023.

10:26

Izvor: index.hr/superžena

Žene češće obolevaju od Alchajmerove bolesti nego muškarci – zašto je to tako?
Foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Podeli:

Prvi i najvažniji razlog je taj što žene žive duže od muškaraca, tvrde naučnici. Naime, najveći faktor rizika za pojavu Alchajmerove bolesti je upravo starost ljudskog bića – što smo stariji, veća je verovatnoća da ćemo razviti Alchajmerovu bolest. Međutim, to nije jedini razlog.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Medicine bavilo se ispitivanjem faktora reproduktivnog i hormonskog stanja. Otkriveno je da četiri stanja povećavaju rizik od razvoja ove vrste demencije.

  • hirurško uklanjanje reproduktivnih organa,
  • godine i vreme prve menstruacije,
  • žene koje nisu rodile,
  • dob tokom rađanja prvog deteta.

Naime, kako je pokazala spomenuta studija, žene koje su imale histerektomiju imaju 12 odsto veću verovatnoću da će imati Alchajmerovu bolest od onih koje nisu. Osim toga, žene kojima su uklonjeni i jajnici, kao i materica imaju gotovo 2,5 puta veću verovatnoću da će razviti ovo stanje.

Osim toga, žene koje su dobile svoju prvu menstruaciju pre 12. ili nakon 14. godine imaju 20 odsto veću verovatnoću da će imati gore pomenutu bolest od onih koje su dobile menstruaciju u dobi od 13 godina.

Lekari, takođe, smatraju da žene koje su barem jednom bile trudne ili rodile imaju manju šansu (preciznije, 85 odsto) da imaju Alchajmerovu bolest od onih koje nikada nisu bile trudne. I na kraju, važnu ulogu ima i vreme rođenja prvog deteta.

Žene koje su prvi put rodile do svoje 21. godine imaju 43 odsto veću verovatnoću da će imati bolest nego žene koje su prvi put rodile sa 25 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare