Italija: Pilule protiv začeća će biti besplatne svim ženama

Cene tih tableta variraju u Italiji, ali u svakom slučaju mogu biti ekonomsko opterećenje nekim kategorijama žena.

Zdravlje žene | Inoslav Bešker/jutarnji.hr |
Podeli
Foto: Image Point Fr/shutterstock
Foto: Image Point Fr/shutterstock

Snažan udarac "kulturi abortusa" zadala je danas Italija posredstvom Italijanske agencije za lekove (Aifa). Ta je Agencija odlučila, baš na Dan ženskog zdravlja, da pilule protiv začeća odsad budu besplatne za žene bilo koje dobi.

Problem s neželjenim začećima često proizlazi iz toga da muškarici ne koriste kondom, ali posledice na svaki način snosi partnerka: bilo da dobije dete za koje nije dobno, ekonomski, odnosno emotivno spremna, bilo da se odluči za iskustvo abortusa, traumatično fizički, a neretko i emotivno.

Kontraceptivna tableta takođe nije lišena svakog rizika, ali njene eventualne neželjene nuspojave, nakon mnogih usavršavanja, po ženu su neuporedivo manje od rizika s neželjenom trudnoćom.

Cene tih tableta variraju u Italiji, ali u svakom slučaju mogu da budu ekonomsko opterećenje nekim kategorijama žena, onima bez primanja, odnosno s primanjima niskima u poređenju s neizbežnim troškovima. Aifa je tako, napokon, nakon više godina zahtevanja i premišljanja, učinila važan korak u oslobađanju žena u Italiji.

O toj odluci javnost je izvestila Giovanna Scroccaro, predsednica agencije, u intervjuu za Quotidiano Sanità. Ona procenjuje da će država za besplatne tablete protiv začeća plaćati godišnje oko 140 miliona eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu