Zbog čega je važno da skidate nakit pre odlaska na spavanje

Iako nam je često mrsko da svake noći skidamo nakit pa ga ujutro opet stavljamo, veoma je važno da znate zbog čega je to ispravno i koliko time utičete na vaše zdravlje.

Zdravlje žene | klix.ba |
Podeli
Foto: Nesolenaya Alexandra/Shutterstock
Foto: Nesolenaya Alexandra/Shutterstock

Postoji nekoliko razloga zbog kojih nikada ne bi trebalo da odlazite u krevet s nakitom, ma koliko vam taj jedan komad bio omiljen i ma koliko vam to izgledalo kao gubljenje vremena.

Teško ćete skinuti prsten

Možda ste primetili da vaše ruke i prsti ujutro izgledaju veći. To se događa jer se, kad noću mirno ležimo, tečnost nakuplja u organizmu i uzrokuje blagu natečenost. Ako zaspite noseći prsten, ujutro ćete ga puno teže skinuti. Da biste skinuli prsten s natečenih prstiju, moraćete da upotrebite tečni sapun ili biljno ulje koji će mu pomoći da sklizne ili čak da stavite ruku u ledenu vodu da biste smanjili otok.

Nakit vam može poremetiti san

Spavanje s ogrlicom vas može dovesti u opasnost, pogotovo ako nemirno spavate. Može da se zapetlja u vašoj kosi ili omota oko vrata, a ako vaša omiljena ogrlica ima priveske, mogu da vas udare dok se okrećete u snu i probude vas.

Može vam nadražiti kožu

Neki materijali koji se koriste za izradu nakita, poput nikla, mogu da izazovu alergijske reakcije i svrab, kao i crvenilo. Iako zlato i srebro možda zvuče kao sigurna opcija, oni često sadrže i druge metale. Ako imate osetljivu kožu i skloni ste alergijama, pobrinite se da je vaš nakit izrađen barem od 14-karatnog zlata. Viši karat znači da je zlato čišće i da je manja verovatnoća da će izazvati reakciju.

Vaše ušne resice mogu postati obešene

Spavanje s velikim i teškim minđušama može produžiti ušne resice, zbog čega će vaše uši izgledati starije. Uši s godinama gube elastičnost, a ako im ne date malo vremena da se odmore, mogu (pre)rano biti obešene. Nošenje minđuša noću takođe može da uzrokuje neprijatan miris rupica na ušima. Kad se sebum koji luči vaša koža pomeša s mrtvim ćelijama kože i bakterijama, to izaziva neprijatan miris.

Može uzrokovati nakupljanje bakterija

Ako redovno ne skidate nakit kako biste ga pravilno očistili, vaši omiljeni modni dodaci mogu postati leglo prljavštine i bakterija. Tako, recimo, prstenje koje dolazi u bliski kontakt s kožom služi kao zamka za vlagu, stvarajući savršeno okruženje za razvijanje bakterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu