Zdravlje žene

Da li je kombuha čarobni fermentisani napitak ili prevara?

U svetu zdrave ishrane i alternativnih napitaka kombuha je postala predmet živih rasprava i fascinacije.

Ponedeljak, 23.10.2023.

11:59

Izvor: B92

Da li je kombuha čarobni fermentisani napitak ili prevara?
Shutterstock/DronG

Podeli:

Mnogi tvrde da je ovo čarobni fermentisani napitak sa brojnim blagodatima za zdravlje, dok drugi sumnjičavo gledaju na nju kao na potencijalnu prevaru.

Šta je kombuha

Kombuha je fermentisani napitak koji se dobija fermentacijom slatkog čaja pomoću kombuha gljive. Tokom procesa fermentacije, šećeri se pretvaraju u različite kiseline i gasove, stvarajući karakterističan ukus i balansiran profil hranljivih sastojaka u napitku.

Kombuha je poznata po svojoj blago gaziranoj prirodi, kiselom ukusu i raznovrsnim aromama. Ovaj napitak se često konzumira zbog potencijalnih koristi za zdravlje, uključujući probiotske osobine koje podržavaju zdravlje creva i opšte blagostanje. Međutim, važno je napomenuti da se kombuha priprema kod kuće i može varirati u ukusu i kvalitetu, a postoji i komercijalno dostupna kombuha koja se prodaje u flašama.

Kombuha je postala popularna alternativa drugim napicima i gaziranim pićima zbog svoje prirodne fermentacije i potencijalnih benefita za zdravlje, ali i dalje je predmet različitih mišljenja i istraživanja kako bi se bolje razumela njena stvarna nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje.

Kombuha gljiva

Kombuha gljiva nije prava gljiva, već složena simbioza različitih mikroorganizama, uključujući bakterije i kvasce, koji zajedno fermentišu šećere prisutne u slatkom čaju. Ova kombinacija mikroorganizama stvara sloj koji podseća na gustu, gumenu ploču koja pluta na površini napitka tokom procesa fermentacije.

Kombuha gljiva igra ključnu ulogu u procesu fermentacije kombuhe. Bakterije i kvasci razlažu šećere u čaju na različite kiseline i gasove, što daje karakterističan ukus i teksturu kombuhi. Takođe, kombuha gljiva pomaže u zaštiti od spoljnih kontaminacija tokom fermentacije i održava stabilan ekosistem koji omogućava rast korisnih mikroorganizama.

Kombuha gljiva takođe može da raste i razmnožava se tokom vremena, pa je moguće podeliti je sa drugima ili koristiti za pripremu više serija kombuhe.

Razlika između sirovog čaja i fermentisanog napitka

Razlika između sirovog čaja i fermentisanog napitka od kombuhe ogleda se u procesu pripreme, sastojcima i karakteristikama ovih napitaka: Proces pripreme:

Sirovi čaj

Sirovi čaj se priprema tako da se osušeni listovi čaja (najčešće zelenog, crnog ili belog čaja) potapaju u vodu ili se prelivaju vrućom vodom, čime se ekstrahuju arome, ukus i antioksidansi iz lista čaja. Ovaj proces obično ne uključuje fermentaciju, osim ako se ne radi o fermentiranim sortama čaja poput crnog čaja.

Kombuha

Kombuha se priprema fermentacijom slatkog čaja uz pomoć kombuha gljive i drugih mikroorganizama. Proces fermentacije traje nekoliko dana do nedelja i uključuje razgradnju šećera u čaju od strane bakterija i kvasaca, što stvara alkohol, kiseline i gasove, dajući napitku karakterističan ukus, blagu fermentaciju i malu količinu prirodne karbonizacije. Sastojci:

Sirovi čaj

Sirovi čaj obično sadrži samo listove čaja i vodu. On se priprema da bi se izvukli ukus i aromatične supstance iz samih listova čaja.

Kombuha

Kombuha se priprema kombinacijom slatkog čaja (koji može sadržati čaj, šećer i vodu) i kombuha gljive. Tokom fermentacije, kombuha gljiva i mikroorganizmi u njoj razgrađuju šećere iz čaja i pretvaraju ih u različite kiseline, alkohol i gasove.

U suštini, sirovi čaj je jednostavan napitak pripremljen od osušenih listova čaja i vode, dok je kombuha složen fermentisani napitak koji se dobija fermentacijom slatkog čaja uz pomoć kombuha gljive i drugih mikroorganizama. Ove razlike se ogledaju u različitim ukusima, aromama i potencijalnim koristima za zdravlje.

Kako se pravi kombuha

Kombuha se priprema fermentacijom slatkog čaja uz pomoć kombuha gljive i mikroorganizama. U procesu fermentacije, šećeri iz čaja se razgrađuju, stvarajući alkohol, kiseline i gasove, dajući napitku karakterističan kiselkasti ukus i blagu karbonizaciju.

Sastojci uključuju vodu, čaj, šećer i kombuha gljivu. Kombuha se ostavlja da fermentira nekoliko dana do nedelja na sobnoj temperaturi. Nakon toga, može se aromatizovati voćem ili biljem pre flaširanja i hlađenja u frižideru.

Kombuha je popularna zbog svojih potencijalnih probiotičkih svojstava i specifičnog ukusa. Održavanje higijene i praćenje procesa ključno je za sigurnu pripremu kod kuće.

Kako se pije kombuha

Kombuha se pije rashlađena i može se servirati iz staklenih boca ili čaša a može se razrediti vodom ili poslužiti sa dodacima kao što su limun, đumbir, voće ili menta za raznolik ukus.

Takođe, kombuha može biti osnova za koktele i veoma je važno započeti sa manjom količinom i prilagoditi ukus prema ličnim preferencijama, jer kombuha može varirati u ukusu zavisno o fermentaciji.

Da li kombuha sadrži alkohol?

Kombuha može da sadrži tragove alkohola, obično u veoma niskim koncentracijama, slično fermentisanim napicima poput kefira ili domaćeg jogurta. Nivo alkohola u kombuhi zavisi od dužine fermentacije i uslova pripreme.

Komercijalno dostupna kombuha obično sadrži manje od 0,5% alkohola, što je značajno niže od alkohola u standardnim pićima.

Šta leči kombuha: zdravstvene prednosti i lekovitost

Kombuha je fermentisani napitak koji može ponuditi niz potencijalnih zdravstvenih koristi, ali treba imati na umu da nije čudotvorni lek.

Njene glavne prednosti uključuju prisustvo probiotskih bakterija i kvasaca, što podržava zdravlje creva i imunološki sistem.

Takođe, kombuha sadrži antioksidanse za borbu protiv slobodnih radikala. Neki veruju da ima detoksikacijske efekte i može pomoći u regulaciji šećera u krvi. Osim toga, može poboljšati varenje, energiju i koncentraciju, te smanjiti stres. Kombuha i kandida

Kombuha se ponekad povezuje sa potencijalnim koristima u borbi protiv kandide, ali važno je napomenuti da nema čvrstih naučnih dokaza koji podržavaju ovu tvrdnju.

Kandida je gljivica koja se prirodno nalazi u telu i može postati problematična kada raste u prevelikim količinama, izazivajući infekcije.

Kombuha sadrži probiotske bakterije koje podržavaju zdravlje creva, a zdrav probavni sistem može pomoći u kontroli rasta kandide. Međutim, kombuha nije specifično istraživana u kontekstu lečenja kandide.

Ako imate problema sa kandidom ili sumnjate na infekciju, preporučuje se da se posavetujete sa zdravstvenim stručnjakom. Lekar vam može pružiti odgovarajuće terapije i smernice za rešavanje problema sa kandidom, a kombuha se može konzumirati kao deo opšte strategije za održavanje zdravlja creva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare