Ove lične stvari ne delite sa drugima, čak ni sa članovima porodice

Neke stvari koje koristite treba da budu samo vaše i nije preporučljivo da ih delite s bilo kim, jer vam mogu narušiti zdravlje.

Zdravlje žene | Večernji.hr |
Podeli
Foto: Emmily/Shutterstock
Foto: Emmily/Shutterstock

Da biste zaštitili svoje zdravlje, potrebno je da vodite računa o higijeni, pa donosimo spisak 11 stvari koje nikada ne bi trebalo da pozajmljujete drugima, čak ni najbližima.

Makaze za nokte

Ne možemo da ih vidimo, ali postoji ogromna količina bakterija, virusa i gljivičnih mikroorganizama na ljudskim prstima i noktima. Zato obične makaze za nokte mogu postati prenosnik infekcija. Dakle, korišćenje tuđih makaza za nokte povećava rizik od gljivičnih bolesti i HPV-a.

Minđuše

U ušima ima mnogo krvnih žila, zato je vrlo lako putem krvi se zaraziti prenosivim bolestima jednostavnim nošenjem tuđih minđuša. Ako baš morate da pozajmite minđuše, prvo ih obrišite alkoholom.

Balzam za usne

Ispod površine usana nalaze se i krvne žile koje su spremne da u krvotok odnesu sve što stavite na ovaj deo lica, čak i mikrobe. Virus herpesa može se preneti s jedne osobe na drugu korišćenjem balzama ili karmina za usne, čak i ako nositelj nema vidljive simptome bolesti.

Pinceta za obrve

Ako koristite tuđu pincetu za čupkanje nekoliko suvišnih dlačica, to i nije tako strašno. Ali ako ih koristite da biste se rešili jako uraslih dlaka i pojavi se krv, ovaj alat može uzrokovati ozbiljnije komplikacije. Ako nema druge mogućnosti nego da podelite pincetu, temeljno je istrljajte alkoholom.

Dezodorans

Dezodoransi koji se koriste na koži mogu preneti infekcije, pogotovo ako bakterija uđe u male rane nakon brijanja. Mirisni dezodoransi samo prikrivaju miris i ne sprečavaju razmnožavanje bakterija, stoga birajte dezodoranse s antibakterijskim sastojcima i nemojte ih deliti, čak ni sa svojom porodicom.

Sapun

Mikroorganizmi prekrivaju komad sapuna nakon svake upotrebe, i to ne samo oni bezopasni. Najgore od svega je kada sapun leži u mokroj posudi za sapun. To je zato što vlaga stvara idealno okruženje za rast bakterija, gljivica i virusa. Kako biste smanjili rizik od infekcije, koristite tečni sapun iz dozatora.

Četke za kosu

Nikada ne delite četku za kosu i ne koristite tuđu. To povećava rizik od zaraze parazitima. Ako delite četku za kosu, odmah je očistite sredstvom za dezinfekciju. Najbolji način da se zaštitite jeste da uopšte ne delite ovaj alat za kosu.

Peškiri

Peškir je leglo mikroba, posebno kada visi u kupatilu s visokom vlažnošću. Ako peškir "miriše" plesnjivo, to znači da su se razvile plesan i bakterije. Takav peškir može zaraziti vlasnika gljivičnim infekcijama i bakterijama koje uzrokuju osip, akne i konjunktivitis. Kako biste uklonili ovu opasnost, operite peškir nakon nekoliko korišćenja i uvek ga ostavite da se potpuno osuši.

Sunđeri za kupanje

Sunđer nema vremena da se potpuno osuši između dva korišćenja. Zato je idealan za stvaraje klica za iste bakterije kao u peškirima. Temeljno osušite svoj sunđer, nemojte ga deliti ni sa kim i svaki dan provetrite kupatilo.

Četkice za šminkanje

Izbegavajte deljenje proizvoda za šminkanje koji dolaze u dodir s telesnim tečnostima, poput suza, nosne sluznice, sline, krvi ili gnoja iz akni. To znači da je bolje ne deliti olovku za oči, senku, maskaru, korektor, puder, ruž i rumenilo. Takođe, nemojte nikome davati svoje četkice za šminku i nikada ne koristite uzorke u kozmetičkim prodavnicama.

Slušalice

Slušalice drugih mogu uzrokovati razvoj bakterija u ušima. Rizik se povećava ako ih koristite tokom vežbanja, jer dodatna toplota i vlaga doprinose njihovom razvoju. Osim toga, ako delite slušalice, budite spremni da će bakterije ući u uvo i uzrokovati infekcije, čireve i gnojne akne. Ako ipak želite s nekim da podelite ovaj dodatak ili ga pozajmite, obrišite slušalice vatom natopljenom alkoholom, piše "Bright Side".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu