Zdravlje žene

Toliko moćna, a zaboravljena namirnica: Izuzetno je važna za zdravlje žena

Utorak, 28.11.2023.

19:51

Izvor: Superžena/Lekovite biljke

Toliko moćna, a zaboravljena namirnica: Izuzetno je važna za zdravlje žena
Foto: M.M.PHOTO/Shutterstock

Podeli:

Mnoge su namirnice u mediteranskoj ishrani naročito blagotvorne za zdravlje, a među njima je i jedna koja je još uvek potcenjena kod nas, a toliko je zdrava, naročito za žene. U pitanju je raštan ili raštika, koja se smatra jednom od najzdravijih biljaka na svetu, a spada u kupusnjače, odnosno zeljasto povrće.

Nekoliko je razloga zbog kojih se raštan svrstava među najzdravije namirnice: siromašan je kalorijama, a izuzetna bogat vitaminima i mineralima. Ipak, još uvek je ova biljka potcenjena u poređenju s keljom, kupusom, blitvom ili spanaćem.

Raštan je izuzetno poželjan u ženskoj ishrani, jer je namirnica bogata flavonoidom maempferolom.

Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 posto manje šanse za rak jajnika ukoliko unose dovoljne količine ovih flavonoida.

Pravilna priprema raštana ključna je za očuvanje maksimalne količine hranjivih materija.

Foto: jay h jackson/Shutterstock

Jelo je popularno u Hercegovini, Crnoj Gori i Dalmaciji, a najčešće se kuva u vodi ili na pari. Poenta je da se ne pretera s kuvanjem, jer poprima gorak (njemu svojstven) ukus, a gubi i nutritivne sastojke. Može se jesti i sirovo. Napomenućemo i da zimi ima najbolji ukus.

Varivo od raštana

Propariti raštan u ključaloj vodi kratko, da listovi omekšaju. Potom iseckati listove i staviti da se kuvaju s kolutovima šargarepe. Posle izvesnog vremena dodati i krompir sečen na kockice. Kada je krompir kuvan, izgnječite ga viljuškom, pa neće biti potrebna zaprška. Kada je varivo skoro pripremljeno, dodajte izgnječen beli luk, so, biber i maslinovo ulje.

Sastojci:


10 listova raštike
šargarepa
krompir
beli luk
so
biber
maslinovo ulje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare