Životne priče

Vršnjačko nasilje i problemi sa srcem - "usamljena princeza" nije imala srećno detinjstvo

Princeza Aiko nedavno je napunila 20 godina, a njeno detinjstvo je bilo daleko od bajkovitog - trpela je vršnjačko nasilje i imala je problema sa srcem, a mediji su je proglasili "usamljenom princezom".

Ponedeljak, 27.12.2021.

14:28

Izvor: 24sata.hr

Vršnjačko nasilje i problemi sa srcem -
Foto: Profimedia

Podeli:

Kada je imala samo osam godina odbila je da ide u školu, jer je doživljavala vršnjačko nasilje.

Navodno su dečaci iz drugih razreda bili nasilni prema Aiko, ali škola koju je pohađala je negirala ove tvrdnje.

U oktobru 2016. godine javnost se zabrinula za princezu, jer dva meseca nije išla u školu, a. palata je tada potvrdila da Aiko ima bolove u stomaku i česte vrtoglavice.

Da bi izbegli dalje neprijatnosti, Aiko je morala da promeni školu, te danas pohađa instituciju "Gakushūin" u Tokiju.

Njene studije vezane su za englesku, špansku i japansku književnost, kao i za japansku istoriju, tradiciju i umetnost.

Ne može da bude naslednica trona

Aiko, iako je prvo i jedino dete japanskog cara i carice, prema važećim zakonima ne može da bude naslednica trona. Naime, u Japanu i dalje važi pravilo da tron mogu da naslede isključivo muška deca.

Budući da njen otac - Naruhito nema muškog naslednika, tron mogu da naslede njegov mlađi brat Akišino (53), njegov sin princ Hisahito (12) i carev ujak - princ Hitači (83).

Stručnjaci su upozorili da ovakav zakon mora da se promeni, jer bi u protivnom kraljevska loza mogla da izumre.

Godine 2005. se raspravljalo o tome da cara može da nasledi njegovo prvorođeno dete - bez obzira da li je reč o ženskom ili muškom detetu. Međutim, od ove ideje se odustalo naredne godine kada je rođen princ Hisahito. On je bio prvi rođeni muški član kraljevske porodice u periodu od gotovo 41 godine.

Izbor koji mora da napravi

Foto: Profimedia

Ukoliko se jednog dana uda za običnog čoveka, moraće da se odrekne titule japanske princeze, isto kao i nena rođaka - princeza Mako koja se udala za Keija Komura.

Inače, Mako je odbila i isplatu od 1.3 miliona dolara od japanske vlade koja tradicionalno isplaćuje žene ukoliko izgube kraljevski status udajom za "smrtnika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare