Vršnjačko nasilje i problemi sa srcem - "usamljena princeza" nije imala srećno detinjstvo

Princeza Aiko nedavno je napunila 20 godina, a njeno detinjstvo je bilo daleko od bajkovitog - trpela je vršnjačko nasilje i imala je problema sa srcem, a mediji su je proglasili "usamljenom princezom".

Životne priče | 24sata.hr |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aiko je rođena u kraljevskoj palati 2001. godine, a njeno ime je specifično jer je još nazivaju i princeza Toši, što znači "osoba koja poštuje druge".

U poruci koju je kraljevska porodica objavila povodom njenog rođendana, Aiko je poručila: "Želim da poboljšam sebe korak po korak, kako bih mogla da služim drugima".

Kada je imala samo osam godina odbila je da ide u školu, jer je doživljavala vršnjačko nasilje.

Navodno su dečaci iz drugih razreda bili nasilni prema Aiko, ali škola koju je pohađala je negirala ove tvrdnje.

U oktobru 2016. godine javnost se zabrinula za princezu, jer dva meseca nije išla u školu, a. palata je tada potvrdila da Aiko ima bolove u stomaku i česte vrtoglavice.

Da bi izbegli dalje neprijatnosti, Aiko je morala da promeni školu, te danas pohađa instituciju "Gakushūin" u Tokiju.

Njene studije vezane su za englesku, špansku i japansku književnost, kao i za japansku istoriju, tradiciju i umetnost.

Ne može da bude naslednica trona

Aiko, iako je prvo i jedino dete japanskog cara i carice, prema važećim zakonima ne može da bude naslednica trona. Naime, u Japanu i dalje važi pravilo da tron mogu da naslede isključivo muška deca.

Budući da njen otac - Naruhito nema muškog naslednika, tron mogu da naslede njegov mlađi brat Akišino (53), njegov sin princ Hisahito (12) i carev ujak - princ Hitači (83).

Stručnjaci su upozorili da ovakav zakon mora da se promeni, jer bi u protivnom kraljevska loza mogla da izumre.

Godine 2005. se raspravljalo o tome da cara može da nasledi njegovo prvorođeno dete - bez obzira da li je reč o ženskom ili muškom detetu. Međutim, od ove ideje se odustalo naredne godine kada je rođen princ Hisahito. On je bio prvi rođeni muški član kraljevske porodice u periodu od gotovo 41 godine.

Izbor koji mora da napravi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukoliko se jednog dana uda za običnog čoveka, moraće da se odrekne titule japanske princeze, isto kao i nena rođaka - princeza Mako koja se udala za Keija Komura.

Inače, Mako je odbila i isplatu od 1.3 miliona dolara od japanske vlade koja tradicionalno isplaćuje žene ukoliko izgube kraljevski status udajom za "smrtnika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu