Životne priče

Čak 17 odsto vojne snage u Ukrajini čine žene: "Ovde smo da štitimo našu zemlju i porodice" FOTO

Još od početka ruske invazije, hrabri Ukrajinci stali su u redove za obranu svoje zemlje, a ono što je posebno zanimljivo je da dobar deo njih čine i same žene.

Ponedeljak, 28.02.2022.

11:17

Izvor: B92

Default images

Podeli:

U ukrajinskoj vojsci žene su sasvim normalna pojava, a kada je rat odjeknuo, većina njih nije se dvoumila da uzme puške u ruke i svoju svakodnevnicu zameni bojnim poljem.

Olena nije obična prva dama: Ko je supruga Vladimira Zelenskog FOTO

Nadia Babič, koja je još pre eskalacije sukoba stražarila na kontrolnom punktu u blizini Zolote, grada na istoku Ukrajine, bila je jasna u svojim namerama.

"Ovde smo da zaštitimo našu zemlju, naše porodice", rekla je ona.

"Momci se prema meni ponašaju normalno, kao i prema ostalim kolegama. Nema razlike", rekla je Nadia.

Takođe, ona smatra da se njen motiv za služenje vojsci ne razlikuje od motiva muškaraca.

"Mi imamo iste razloge kao muškarci. Želimo da Ukrajina bude slobodna", rekla je.

Danas oko 17 odsto žena čine ukrajinske vojne snage. Otporu su se pridružile žene između 20 i 60 godina, a zajedno s muškarcima služe na bojnim poljima i imaju "jednaka prava" prema zakonu iz 2018. godine.

Od 2019. godine dobile su pravo da studiraju i na vojnom fakultetu.

Do promene politike došlo je zahvaljujući lobističkim naporima veteranki kao što je Olena Bilozerska, snajperistkinja koja je služila kao dobrovoljac u mnogim žarištima istočne Ukrajine između 2014. i 2016. godine.

Veštine baratanja puškom naučila je od muža, vojnog veterana, a svoje streljačke sposobnosti vežbala u šumama Kijeva.

"Svi su se navikli na borce na prvoj liniji fronta. To je normalno", kaže Bilozerska, koja se školovala za vojnu oficirku i dve godine bila komandant u Donjecku.

U Ukrajini, takođe, postoji i poseban bataljon starijih žena "Babuška bataljon", koji služi za razmenu vojnih potrepština, medicinske pomoći, obaveštajnih podataka u vreme rata, ali i kopanje rovova.

"Sanjala sam još 2014. da koristim pušku, ali mi je rečeno 'babuška, prestara si za to. Impakt metka oboriće te s nogu'", rekla je 79-godišnja Valentina Konstantinovska, koja je bila spremna da se suoči s napadima ruske vojske.

Da za ove hrabre žene razlike ne postoje, pa čak ni kada je reč o godinama i profesiji, potvrdila je i ukrajinska misica Anastasia Len, koja je tijaru zamenila puškom i tako pozvala na odbranu svoje zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.