Maja iz Ivanjice je osoba patuljastog rasta i fantastična vizuelna umetnica koja ruši predrasude

Maja Blagojević iz Ivanjice je osoba patuljastog rasta, ali to je nije sprečilo da njen pogled na svet prevazilazi sve granice. Ova Ivanjičanka uspešna je vizuelna umetnica koja ruši sve predrasude. Svoje slike izlaže u Domu kulture, a svojim fotografijama autoportreta prikazuje život žene od zavodnice do domaćice.

Životne priče | RINA |
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Kroz slikanje želim da pokažem svoje viđenje. Pošto je danas selfi moderan, slike su sasvim jednostavan prikaz, ja sam htela da ostavim jedan svoj ličan doživljaj, a da kada posmatrač gleda, vidi kao jedan film. Kako moja, na primer jedna moja slika izgleda, mogu da vam pokažem kroz primer postavke koje ja to sve predmete sakupim, kako ih organizujem, na kom mestu će stajati. Nakon toga gledam šta ću ja obući, kako ću da se našminkam, da li stavljam neki detalj na vrat i kada sve sredim, uključim telefom, slikam se i fotografija nastane", kaže za Rinu Maja Blagojević.

Ona ima jasan stav, pogled i jasnu poruku koju kroz umetnost šalje i tako korača napred. Kaže da nije bilo uvek lako, jer su njen izgled pratile mnoge predrasude, ali je s vremenom naučila da se na negativne komentare uopšte ne osvrće.

"Svesna sam sebe i kako izgledam u odnosu na druge ljude. Ima tu raznih pogleda i to se sada ne može preskočiti, i zlonamernih i neukih, ali ako mi neko sada dobaci neku uvredljivu reč, ja se ne osvrećem na to, jer ja sebe smatram osobom prvenstveno kao što i jesam, mladom ženom i tako da smatram da ta uvreda ostaje za tog istog koji je i uputio. Opet kažem, ako cenite sebe u zdravorazumskom smislu, onda vas ne mogu dotaći nekakve negativnosti", ističe ova mlada Ivanjičanka.

Da bi se napravilo ovakvo posebno stvaralaštvo, poput Majinog, nije potrebno mnogo. Samo zrno urođenog talenta za lepo, kažu poznavaoci likovne umetnosti.

"Ona nema skupe foto-aparate, ali ima neverovatnu tu svetlosnu inteligenciju i ona zapravo pomaže se prirodnim svetlom da ono što fali u samoj tehnici koju nema, zapravo nadomesti", rekla je Milica Raičević, urednica likovog programa Doma kulture u Ivanjici.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu