Zdrav duh

Zovu ih "slatkiši prirode": Zašto je dobro jesti tri urme dnevno

U poređenju sa sličnim vrstama voća, kao na primer sa smokvama i suvim šljivama, urme sadrže najveću količinu antioksidansa.

Sreda, 29.12.2021.

08:22

Izvor: Justnaturallife/Real Simple/Healthline

Zovu ih
Foto: Profimedia

Podeli:

Još jedan razlog za konzumiranje ovog zdravog voća jeste njegova sposobnost unapređenja zdravlja našeg mozga i moždanih funkcija.

Laboratorijska istaživanja otkrila da su urme korisne za snižavanje inflamatornih markera koji prouzrokuju Alchajmerovu bolest, navodi Healthline.

Potencijalna svojstva urmi koja ojačavaju mozak pripisana su njihovom sadržaju antioksidanasa za koje je poznato da smanjuju upale.

U nastavku pročitajte zbog čega bi trebalo urme što češće koristiti.

Kalijum


Urme sadrže kalijum jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale. Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.

Urme sadrže vlakna


Vlakna su ključna u regulisanju digestivnog sistema i održavanju normalnog zdravlja creva. Dnevni preporučeni unos dijetalnih vlakana je 25 do 30 grama, piše Real Simple. Urme sadrže magnezijum i bakar

Magnezijum je važan mineral za ljudsko telo i mozak. On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Takođe je ključan za sintezu proteina u telu. Bakar pomaže da vaše telo dobije dovoljno gvožđa. Zajedno sa magnezijumom omogućuju telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže da se održe zdrave kosti.

Urme su dobar izvor vitamina B


Vitamin B6 pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina. Vitamin B6 je jedan od osam ključnih vitamina B koji su važni u podržavanju pravilnog funkcionisanja ćelija. Kada nivo vitamina B6 padne, ljudi reaguju osipom na koži, oslabljenim imunološkim sistemom, niskim nivoom energije.

Takođe, Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 ili 3 urme i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem. Od urmi može da se napravi i zdravi namaz, a mogu da posluže i kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama.

Doktorka Melina Jampolis otkrila je da urme pomažu u mršavljenju i da je dovoljno da jedete tri dnevno jer ćete na taj način dobiti energiju bez opterećivanja nezdravom hranom, piše Justnaturallife.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.