Ovo vam je preko potrebno - kako se izboriti sa mamurlukom

Naučnici nisu utvrdili nijedan jedini uzrok mamurluka, ali znaju da postoji nekoliko mogućih krivaca, a samim tim i nekoliko "lekova“ za njegovo ublažavanje.

Zdrav duh | RTS |, Super žena |
Podeli
Foto: Akos Nagy/Shutterstock
Foto: Akos Nagy/Shutterstock

Alkohol je diuretik, pa zbog češćeg izbacivanja tečnosti, može doći do dehidracije. Ovo se posebno događa ako smo pili u zagrejanom prostoru, dosta plesali i znojili se. Dehidracija čini da osećamo vrtoglavicu, pospanost i letargičnost.

Alkohol može da nadraži sluznicu stomaka i prouzrokuje povraćanje i proliv, a time i neravnotežu elektrolita. Neravnoteža elektrolita (minerala potrebnih našem telu da bi pravilno funkcionisalo) čini da se osećamo umorno, da imamo mučninu, mišićnu slabost i grčeve.

Trenutno ne postoji lek za mamurluk, ali određeni kućni lekovi mogu pomoći da se izborimo sa nekim simptomima mamurluka, međutim, malo je pouzdanih istraživanja u ovoj oblasti.

"Klin se klinom izbija" nije dobra strategija

Nema načina da se izborite sa mamurlukom čak ni taktikom "klin se klinom izbija", odnosno da popijete piće jutro posle. Ovo jutarnje piće može samo da odloži pojavu simptoma mamurluka i da učini da se privremeno osećate bolje. Vašem telu je potrebno vreme da se odmori, metabolizuje alkohol koji ste već popili i popravite štetu nastalu posle teške noći pijenja. Dakle, to nije dobra ideja.

Lekovi

Aspirin i drugi analgetici efikasni su u smanjenju upale i ublažavanju bolova u mišićima, preporuka je da se izbegava paracetamol, jer može loše utiče na jetru koja je prethodno bila pod udarom alkohola. Oprez mora postojati i kod onih koji imaju osetljivu sluznicu želuca.

Voda

Rehidriranje organizma pomaže da se ublaže simptomi mamurluka. Mnogi koriste pića namenjena sportistima koja su obogaćena elektrolitima ili prave rastvor za rehidraciju kako bi povratili ravnotežu elektrolita. Ne postoje dokazi da je ovo efikasno za mamurluk.

Spavanje

Spavanje zaista nema zamenu, u tome se svi slažu. Nedostatak čak i kratkog, laganog sna, značajno doprinosi mamurluku. Zato, ako je došlo do najgoreg i ako ste preterali, najbolje je da se dobro naspavate. A sledeći put, poslušajte savete.

Kafa i čajevi

Kafa i druga pića sa kofeinom deluju kao stimulansi koji mogu poboljšati osećaj umora koji dolazi sa mamurlukom. Pored toga, kafa, crni i zeleni čaj sadrže neke antioksidanse koji mogu smanjiti štetne efekte konzumiranja alkohola.

Doručak

Pokušajte da doručkujete.Ne postoje istraživanja koja bi rekla da su određene namirnice, poput slanine i prženih jaja, efikasnije od ostalih. Mnogi ljudi veruju da su ugljeni hidrati posebno efikasni za „upijanje“ alkohola, mada se istraživanja nisu bavila time.

Antioksidansi

Na većini lista na prvom mestu se nalazi đumbir, ali pomaže i šumsko voće, grejpfurt, grožđe, šargarepa, spanać, crna čokolada, orašasti plodovi i zeleni i crni čajevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu